Wyhacz w stylu megavega.


Dziś krótko! Niby sukces, ale kiedy duża ryba jest już w łodzi pojawia się jednak czasami nie mały problem. Duże jest silne i wieżga się! Znane są przypadki, że znacznych rozmiarów halibut potrafi nieźle okaleczyć w łodzi. Nie wyhaczony hak lub kotwica w jego paszczy, to naprawdę zagrożenie poważnym zranieniem. A co jeśli ryba połknęła głęboko hak lub całą przynętę?
Apeluję o ostrożność! Dwa lata temu 4-kilogramowa brosma okrutnie zraniła mnie w dłoń podczas wypinania kotwicy z jej najeżonej zębami paszczy. Bolesna rana i długi czas gojenia naprawdę dały mi się we znaki ale i dostałem zadanie od rozwiazania. Wszelkiego rodzaju "kombinerkopodobne" wyhaczacze nie zawsze się sprawdzają. Przejrzawszy sporo stron internetowych z różnymi gadżetami do wyhaczania, nie znalazłem niczego solidnego na grube norweskie drapieżniki. Trzeba było więc coś wymyślić. Efekty niżej.



Wyhaczacz haków i kotwic megavega, jest banalnie prosty. To 4-milimetrowej średnicy drut ze stali nierdzewnej, zwinięty na końcu w spiralę dokładnie tak, jak na zdjeciach wyżej. Drugi, również zagiety koniec wypychacza, jest osadzony w rurce z tworzywa i zalany żywicą epoksydową, aby nie obracał się podczas wykręcania haka w paszczy ryby. 25-centymetrowej długości ramieniem wypychacza zagłębimy się w głęboką paszczę nawet ogromnej ryby, nie dotknąwszy nawet koniuszkiem palca jej ostrych zębów. Wpychając w głąb paszczy zapięty hak lub kotwicę a następnie przekręcając wypychacz o 90 stopni, tak jak przy wykręcaniu śruby prawoskrętnej, zapinamy automatycznie na jego drugie ucho, już uwolnioną kotwicę. Dalej to już tylko wysunąć wypyhacz wraz z wiszącą na jego kolanku kotwicą lub hakiem. Używałem w tym roku w Norwegii. Działa! Widać jak działa w 1:30 minucie tego filmu, niżej. Znakomity na wszystkie "zębate" z okazałymi paszczami (dorsze, halibuty, czarniaki czy szczupaki). Doskonały przy wypinaniu zaraz przy burcie łodzi,  ryb których nie zamierzamy zabierać do konsumpcji C&R. 


To niezwykle proste i sprawdzone w Norwegii urządzenie, jest łatwe do samodzielnego wykonania.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz